zaterdag 11 juni 2016

De Tijd van de vlier!


Tussen mei en juli is het weer tijd voor de vlier om heerlijk te gaan bloeien. De bloesems van de vlier zijn voor allerlei lekkernijen te gebruiken. Je kunt er siroop van maken, thee of ze zelfs frituren. Bovendien is de vlier erg geneeskrachtig.

Vlierbloesem, maar wel de juiste!
De bloemen van de vlier is waar het om gaat, al kun je met de bessen ook leuke dingen. Eet ze alleen nooit rauw!
Pluk het beste bloesem die hoog groeit. Dat scheelt wat honden- en kattenurine... Pluk de schermen waarvan de bloemetjes allemaal open zijn. Geen knopjes meer of bruine randjes aan de bloemetjes. Het stuifmeel komt er vaak al vanaf als je het plukt. Stop ze gewoon in een plastic tas.

De Latijnse naam voor de vlier is Sambucus. De meest voorkomende vorm is de Sambucus Nigra, maar er zijn nog 25 andere vliersoorten. In Nederland komen ook nog de kruidvlier en de tros- of bergvlier voor. Deze kun je niet eten! Alleen naar kijken!
Het verschil vind ik het duidelijkst te zien aan het aantal bladeren en de grootte van de plant. De vlier die je moet hebben heeft steeds vijf bladeren aan een takje. De kruidvlier heeft er 7-11. Daarnaast is de kruidvlier 1-jarig en komt elk jaar weer op. Hij heeft geen houtige stengels en wordt ook niet zo groot als de gewone vlier. Als je het niet zeker weet, vraag het dan na!!! De kruidvlier is namelijk giftig net als de rauwe bessen van de gewone vlier.









De geneeskrachtige werking van vlier
De vlier heeft een aantal geneeskrachtige eigenschappen. vlier heeft een zweetdrijvende werking en kan daardoor goed worden ingezet bij griep en verkoudheden met koorts. De proteïnen in vlier spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van bacteriële infecties en versterkt de weerstand. Het remt de slijmklierafscheiding waardoor het ook goed ingezet kan worden bij droge hoest en hooikoorts.
De bladeren: alleen voor uitwendig gebruik!
De bloesems: uitwendig toe te passen voor mondslijmvliesontsteking, keelpijn, amandelontsteking of strottenhoofdontsteking (alle spoelen en/of gorgelen). Als huidlotion tegen kneuzingen, zwellingen, ontstekingen of ruwe huid en kloven. Ook bij jeukende huiduitslag.
De bessen: Deze helpen tegen zenuwpijn, aangezichtspijn en migraine. Het werkt ook vochtafdrijvend, maar pas als het sap is verwarmd. Je kunt er dan goed jam of moes van maken.
Ik heb laatst siroop gemaakt van vlierbloesems. Ik vond hem erg geslaagd!

Mijn recept voor vlierbloesemsiroop
1. Pluk een leuk aantal bloemschermen. Ik had er ongeveer 30. Nu had ik best lieve kleine schermpjes, dus als je gigantische vindt kan je misschien af met minder.
2. Ik heb ze eerst laten drogen, maar je kunt ze ook vers geplukt meteen gebruiken. Zet de bloemetjes in een laagje water. Het beste met zo min mogelijk steeltjes! Dit houdt echt niet in dat je elk bloemetje met een pincetje van zijn takje moet plukken, maar probeer de grotere takjes er niet bij te doen. Een schaar is een leuk hulpmiddel hier! Zet de bloesems net onder water en laat dit een dag zo trekken. Iets langer kan wel, maar het kan gaan schimmelen! Dus let op.
3. Zeef de bloemen er uit. Dit kun je eerst doen met een grove zeef en daarna met een doek, maar je kunt ook gewoon meteen voor de doek gaan (ik hou van niet teveel gedoe :P)
Knijp de bloemen in de doek goed uit. Je zal nu wat 'onzuiverheden' hebben in je vocht (stuifmeel), maar ik vind dat juist net dat beetje extra geven waardoor je kunt zien dat dit met liefde zelf gemaakt is!
4. Vul het vocht aan tot ongeveer 1.4 liter in totaal. Zet dit op het vuur in een pannetje en voeg langzaam ongeveer 800 gram suiker toe. Sommige andere recepten die je kunt vinden op internet hanteren 1250 gram suiker per liter vocht. Ik vind dit persoonlijk echt bizar veel en het is voor de smaak echt niet nodig! Deze siroop is straks echt wel zoet genoeg!
5. Roer tot alle suiker is opgelost, maar laat het niet koken. Voor een langere houdbaarheid kun je een half of een heel citroentje (in partjes) meekoken. Dat geeft als bonus een frisse smaak en maakt je siroop zeker 3 maanden houdbaar.
6. Doe je homemade siroop in uitgekookte potjes of flessen. Heb je nou net als ik geen pan die groot genoeg is om je oude wijnfles uit te koken? Was de fles dan af zo goed als je kunt en leg ze 15 minuten in een warme oven. Pas op met ze er uit halen!

PAS OP! EET NOOIT IETS ALS JE NIET ZEKER BENT VAN DE VEILIGHEID! LAAT HET NAKIJKEN OF DOE HET ONDER BEGELEIDING VAN EEN ERVAREN IEMAND. NEEM GEEN RISICO'S. De Groene Wolk is niet aansprakelijk voor de gevolgen.
Meer lezen? Google maar eens op 'vlier'. Bergen informatie!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten